Andere werking hersenen bij overgewicht

Mensen met overgewicht zijn extra gevoelig voor prikkels in het beloningssysteem van de hersenen. Het is belangrijk dit mee te nemen in behandelingen van mensen met obesitas.

Dat zegt hersenonderzoeker Martijn van den Heuvel van het UMC in Utrecht naar aanleiding van onlangs gepubliceerd onderzoek. Onderzoekers van het UMC en de Universiteit van Barcelona ontdekten verschillen in de verbindingen in de hersenen. Deze wijkt af van mensen zonder overgewicht, omdat het brein anders met prikkels omgaat. Zo is de bedrading tussen de cortex, het voorste deel van de hersenen dat van belang is voor het plannen, en dieper gelegen delen als de nucleus accumbens, betrokken bij de regulatie van emoties.

Een ontregeld beloningsysteem speelt een belangrijke rol bij verschillende soorten verslavingen. De afwijkende hersenstructuur is geen gevolg, maar een oorzaak van overgewicht. De verschillen in de structuur lijken zich al op vrij jonge leeftijd voor te doen. Dit ondersteunt de theorie dat obesitas geen kwestie is van te veel eten.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...