Arts pleit voor legalisatie xtc

Kees Kramers, internist-klinisch farmacoloog van het Radboudumc in Nijmegen, pleit voor het legaliseren van xtc-pillen. Ook ziet hij zijn studerende kinderen liever af en toe een xtc-pil nemen dan dat ze dagelijks alcohol drinken. Dat zegt hij vandaag in het Brabants Dagblad (BD).

Kramers, tevens hoogleraar medicatieveiligheid aan de Radboud Universiteit, heeft liever dat zijn studerende kinderen af en toe een xtc-pil nemen dan dat ze alcohol dagelijks te nuttigen. ‘Overmatig alcoholgebruik brengt schade toe aan organen als de lever en alvleesklier, en veroorzaakt (dodelijke) ongevallen. Waar alcohol op de lange termijn voor ernstige hersenschade kan zorgen, is dat bij xtc minder duidelijk’, aldus de hoogleraar tegen het BD. In hetzelfde artikel stelt hij dat xtc geen sterke verslavende werking heeft en alcohol wel. ‘Xtc doet iets met je zenuwen. Bij een tweede keer heb je er minder effect van. Een zware gebruiker gebruikt xtc ongeveer twee keer in de week en vaak stopt die er na een jaartje of vijf ook wel mee.’

Xtc-risico’s
Het Trimbos-instituut waarschuwt voor de risico’s die xtc met zich meebrengt. De drug kan namelijk op korte termijn hoge lichaamstemperaturen veroorzaken, hetgeen dodelijk kan zijn. Ook watervergiftiging is een mogelijk gevaar: xtc wekt hevige dorst op en maakt het plassen moeilijker.

Politiek
Mogelijke legalisatie speelt ook een rol in de politiek. Zo is coalitiepartij CDA tegen het legaliseren van xtc. CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg vertelt aan het BD dat drugs ‘troep’ zijn en ze de zwaksten in de samenleving treffen. Coalitiepartij D66 is wel voor het legaliseren van xtc. Gelders Statenlid Antoon Kanis hoopt regels te kunnen stellen aan de productie en verkoop van xtc. ‘Zo halen we het uit de criminaliteit en bieden we de ruim 800.000 Nederlanders die af en toe een pil gebruiken een veilig product’, aldus Kanis.

Datum: 12/10/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...