Een collectief van artsen start vandaag een TikTokaccount om het aantal jongeren die vapen te verminderen. Onder anderen Diederik Gommers, ic-hoofd bij het Erasmus MC, en longarts Wanda de Kanter zitten in het collectief.

Het collectief wil de risico’s en gevaren van vapen delen op hun TikTokaccount om zo jongeren hier bewust van te maken. Op het platform zijn volgens de artsen veel TikTokkers te zien die vapen. Deze TikTokinfluencers hebben een grote invloed op hun publiek, wat vaak jong is. ‘Het laten zien van vapes, inspireert anderen om ook te vapen,’ zegt Gommers. Kinderlongarts Noor Rikkers stelt ook dat dit jonge publiek aantrekkelijk is voor de tabaksindustrie. ‘TikTok heeft een heel jong publiek. De tabaksindustie weet dat boven de vierentwintig vrijwel niemand meer begint met roken. Met filmpjes op sociale media boort de industrie en nieuwe doelgroep aan: kinderen. De kans is drie keer zo groot dat ze daarna opstappen naar roken,’ aldus Rikkers.

In gesprek

Naast het zelf plaatsen van TikToks willen de artsen ook in gesprek gaan met Nederlandse TikTokinfluencers die vapen op hun account. Volgens de artsen wordt het vapen door hun een onderdeel gemaakt van een bepaalde lifestyle. De TikToks zijn vanaf nu te zien onder de naam @artsenslaanalarm.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...