Artsen strijden mee tegen tabak

Huisartsen en medisch specialisten gaan de strijd tegen de tabaksindustrie ondersteunen. De vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) zal tenminste 200.000 euro meebetalen aan de strafzaak tegen vier tabaksfabrikanten die actief zijn in Nederland.

Volgens de vereniging, waarvan ruim 250 artsen lid zijn, is politieke steun nodig om echt succesvol te zijn in de strijd tegen roken. 'Wij denken dat de boodschap die deze rechtszaak uitdraagt belangrijk is voor Nederland', zegt NTvG-voorzitter Willem Mali. 'Wat de rechtszaak eigenlijk duidelijk maakt, is dat de sigaret een heel geavanceerd product is dat bewust gemaakt is om patiënten verslaafd te maken en langdurig te laten roken.'

Verboden
De rechtszaak wordt gevoerd door advocaat Bénédicte Ficq, die het OM zal moeten overhalen de sigarettenindustrie aan te pakken voor het opzettelijk beschadigen van de gezondheid. ‘Het doel is niet om smartengeld te eisen, maar om de industrie aan te pakken. Ze willen dat het verboden wordt’, zo zegt Yolanda van der Graaf van NTvG. 

Aangifte
De strafzaak is ontstaan na een aangifte namens longkankerpatiënt  Anne Marie van Veen, afgelopen september. Ze deed aangifte van poging tot moord, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte tegen de vier grootste tabaksproducenten van Nederland. De aanklacht is tegen de fabrikanten Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak zal plaatsvinden. Wel vertrouwt de vereniging van tabaksfabrikanten, VNK, op de beslissing van de rechter. ‘Wij hebben het volste vertrouwen dat de verkoop van een legaal, streng gereguleerd product geen misdaad is in Nederland’, meldde de vereniging eerder op haar website.

12/01/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...