Afgelopen week lanceerde de webshop Spreadshirt.com spraakmakende T-shirts van de hand van de Amerikaanse kunstenares Iona Urma. Op de shirts staan teksten als ‘alluringly anorexic’ en ‘beautifully bulimic’. Als reactie hierop is een petitie opgezet om de shirts van de webshop te verwijderen omdat ze ‘ondoordacht’ en ‘weerzinwekkend’ zijn.

De Israëliër Matan Uziel - organisator van de petitie - zegt in een verklaring aan People Magazine: ‘Als Spreadshirt de shirts blijft aanbieden, werken zij mee aan het bagatelliseren van de fysiologische en psychische complicaties van anorexia, boulimia en andere eetstoornissen.’

Philip Rooke, CEO van Spreadshirt, is het niet met hem eens: ‘Deze specifieke shirts zijn onderdeel van het werk van een kunstenaar waarbij mensen worden uitgedaagd om na te denken over verschillende lichaamstypes en de onmogelijkheid voor veel mensen om eruit te zien als een topmodel.’ Kunstenares Iona Urma wil met dit project bewustwording te creëren. Haar website geeft de nodige uitleg rondom het project. De shirts zijn onderdeel van haar project ‘My Model Body’, dat ze heeft opgezet uit ‘serieuze zorgen over het vrouwenlichaam in modebladen’.

Wat vind jij?

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...