België wil kleinere verpakking slaappillen

De Belgische Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid heeft aan de farmaceutische industrie gevraagd kleinere doosjes slaapmedicatie op de markt te brengen. ‘In de meeste verpakkingen zitten nu dertig of zelfs zestig pillen en dat vergroot het verslavingsrisico’, zegt Thierry Christiaens, farmacoloog aan de Universiteit Gent, vandaag tegen Nieuwsblad.

De FOD Volksgezondheid hoopt dat de farmaceutische industrie binnen een korte tijd kleinere verpakkingen op de markt brengt. ‘Na een week zitten mensen die slaappillen nemen met een overschot. Dus blijven ze de pillen slikken en krijgen ze mogelijk een verslaving.’ zegt professor Christiaens, die ook voorzitter is van de FOD Volksgezondheidcommissie. Voor een nieuw doosje is een nieuw voorschrift nodig maar dat ‘krijgen ze al te makkelijk van hun arts’.

Ontwenningsverschijnselen
Volgens Christiaens blijven veel mensen de medicatie nemen ‘omdat ze anders ontwenningsverschijnselen vertonen’. ‘Zij hebben er absoluut geen baat bij om de medicatie te blijven nemen’, zegt de farmacoloog. Er zijn, zeker bij ouderen, ook negatieve bijwerkingen zoals concentratieproblemen en meer valpartijen door sufheid. In België nemen vooral vrouwen en oudere mensen slaappillen. Bij 55-plussers neemt één op de tien een slaappil. Bij 75-plussers gaat het om meer dan één op de vijf.

29/10/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...