Beloning voor werknemer die stopt met roken

Rokende werknemers zijn minder productief en vaker ziek: daarom is er een onderzoek ingesteld dat rokers beloont met cadeaubonnen zodra ze stoppen. Het onderzoek wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en laat zo’n 600 werknemers stoppen. Er doen in totaal 59 bedrijven mee.

‘De deelnemers krijgen eerst een cursus ‘stoppen met roken’ van zeven weken. In een groepje van tien leren ze wat er precies in een sigaret zit en wat de gezondheidsvoordelen van stoppen zijn. Na het gezamenlijke stopmoment in week drie worden er ervaringen gedeeld en komen strategieën aan bod om terugval tegen te gaan’, zegt Floor van den Brand, onderzoeker bij universiteit Maastricht. Na deze cursus krijgen ze een waardebon van vijftig euro. Krijgen ze het voor elkaar om helemaal te stoppen, dan verdienen ze in totaal 350 euro aan cadeaubonnen.

Volgens van den Brand gaat het niet om de cadeaubonnen of de waarde ervan, maar om de symboliek. Ze testen of het belonende deel helpt om te stoppen. Maar niet alleen dat wordt getest: er wordt ook gekeken naar de voordelen voor de werkgever als een werknemer stopt. ‘We kijken hoe vaak deelnemers zich ziek melden of naar de dokter gaan, en of dat minder is dan toen ze nog rookten.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...