‘Blijf weg van ayahuasca’

‘Ayahuasca goed voor behandeling depressie en alcoholisme’, zo kopte Nu.nl gisteren. Hoewel het bericht in de laatste alinea - gelukkig - al wordt genuanceerd door de onderzoekers zelf, willen wij er toch nog een schepje bovenop doen.

Ayahuasca is een psycho-actief middel dat in het Amazonegebied al eeuwen wordt gebruikt. Een aantal jaar geleden kwam het middel ook in meetings in opkomst. Er werd gezegd dat het middel verslaving kan genezen en dat je heftige gebeurtenissen een plekje kunt geven.
Er was echter zo weinig onderzoek naar gedaan, dat dat niet bewezen kan worden. 

De onderzoekers die nu stellen dat het middel kan helpen bij de behandeling, voegen er in het bericht op Nu.nl aan toe: ‘Het is wel belangrijk om op te merken dat onze data geen ‘oorzaak en gevolg’ aantonen. Bovendien hadden ayahuasca-gebruikers uit het onderzoek nog steeds een te hoge alcoholinname.’

Ayahuasca in herstel
Emeritus hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong zei eerder in Lef Magazine: ‘De eerste stap in herstel is erkennen dat je een probleem hebt wat je zelf niet de baas kunt. Ik vind dat verslaafde ayahuasca-gebruikers experimenteren op het scherpst van de snede. Ik denk dat het juist voor je herstel verstandiger is ver weg te blijven van dit soort grappenmakerij.’

Verboden
Ayahuasca is een drug waarvan je gaat hallucineren en overgeven. De hallucinogene tripdrug DMT, belangrijk bestanddeel van ayahuasca, is verboden in de Nederlandse opiumwet.

10/11/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...