Blokhuis wil ouderpatrouilles tegen alcohol- en drugsgebruik jongeren

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd, die momenteel in volle gang is, ligt de nadruk op genoeg bewegen. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VSW) stipt daarbij ook het belang van minder alcohol- en drugsgebruik aan. Hij ziet wat in het IJslandse model, waarbij ouders jeugd aanspreken. Dat zegt Blokhuis op NPO Radio 1.

Hoewel het aantal rokende en drinkende jongeren daalt, stagneren de cijfers. Volgens Blokhuis moet er een ‘cultuurverandering’ op gang worden gebracht. Het liefst neemt hij dan een voorbeeld aan IJsland, waar het drank- en drugsgebruik de afgelopen jaren is gekelderd. Slechts 2 procent van de IJslandse jongeren rookt daar en ongeveer 5 procent was in de maand van het onderzoek dronken.

Preventie
Dat komt door een combinatie van wetgeving, preventie en afleiding. Sigaretten zijn in IJsland een stuk duurder en liggen ver uit het zicht in supermarkten. Ook is er een avondklok, waarbij tieners vóór tien uur ’s avonds thuis moeten zijn. Ouders surveilleren dan rond scholen om hangjongeren op te sporen. Jon Sigfússon van de Universiteit van Reykjavik: ‘Ouders zijn de belangrijkste preventieve factor in het leven van kinderen’. Dat wordt aangetoond met een jaarlijkse enquête onder jongeren waaruit een duidelijk verband blijkt tussen middelengebruik en de tijd die jongeren met hun ouders doorbrengen.

Nederlandse aanpak
Blokhuis ziet zeker wat in het idee van ouderpatrouilles. In een avondklok ziet hij echter niets: daar heeft ons land een nare associatie mee. De staatssecretaris wil ook rappers aanspreken op hun liedjes over drank en drugs. Ze zouden de jeugd daarmee inspireren tot gebruik. ‘Ik zou ze willen aanspreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en daar niet meer over rappen’. 

8/3/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (1)

JM Garritsen(13. maart 2019)

Ouderpatrouilles?? IJslandse cultuur?? Rappers verantwoordelijk?? Gaan we met psychopatisch Rusland meedoen? Kom op zeg, we hebben hier al te maken met een toenemend aantal zelfmoorden onder jongeren. 

LEES MEER...