Blowen geen invloed op IQ?

Blowen zou minder invloed hebben op het IQ dan voorheen werd gedacht. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder ruim 3000 tweelingen in de Verenigde Staten. Het IQ van de tweelingen werd rond hun 10e en 18e levensjaar gemeten. Dat van blowende pubers was niet veel lager dan dat van hun niet blowende tweelingbroer of –zus.

Mensen uit armere, sociale klassen hebben volgens de onderzoekers naast een lager IQ ook vaker te kampen met een cannabisverslaving. Er zou dus sowieso een verband zijn tussen een laag IQ en cannabis, maar oorzaak/gevolg is niet per se duidelijk.
De Amerikanen gebruikten dus tweelingen om hun onderzoek te doen. Tweelingen hebben dezelfde genetische- en sociaal economische achtergrond dus het verschil in IQ kon daar niet aan liggen. Het IQ werd tweemaal gemeten, en het resultaat was dat blowende tieners niet veel lager scoorden dan hun broers of zussen die geen cannabis roken.

Omdat niet duidelijk is hoe vaak en hoe veel de deelnemers rookten, en welke doses cannabis ze gebruikten moet er volgens toxicoloog Raymond Niesink van het Trimbos Instituut een slag om de arm worden gehouden. Hij zegt tegen de Volkskrant ook dat het goed mogelijk is dat schade door cannabisgebruik pas op latere leeftijd zichtbaar wordt.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...