Het fenomeen buy now pay later (BNPL) is in opmars in Nederland, ook bij online slijterijen. Het kabinet maakt zich zorgen en wil dat er een einde aan komt. Bepaalde online slijterijen gaven al aan mee te willen werken.

Verschillende regeringspartijen maken zich zorgen over de online slijterijen waar je met BNPL-apps kunt betalen. Staatsecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid) deelt deze zorgen: ‘Deze betaalmethode kan (kwetsbare) doelgroepen aanmoedigen om meer alcohol te bestellen en zo de kans op alcoholgebruik en alcohol gerelateerde schade vergroten.’ Grote online slijterijen zoals Gall&Gall hebben al aangegeven mee te willen werken aan een oplossing. Als er slijterijen zijn die niet willen meewerken, dan neemt Van Ooijen maatregelen.

Gevaar van online slijterijen en BNPL
Zowel het Trimbos-instituut als Jellinek geven aan bezorgd te zijn over de groei die BNPL maakt. Het aantal BNPL transacties is ten opzichte van 2021 met 47 procent gestegen. Carmen Voogt van het Trimbos-instituut waarschuwt: ‘De prijs bepaalt hoeveel alcohol mensen kunnen kopen, maar als je de betaalprikkel weghaalt, koop je wellicht meer.’ Wim van Dalen – directeur van Stichting Alcohol Preventie (STAP) – snapt überhaupt niet waarom slijterijen in zee gingen met BNPL-apps: ‘Slijters snappen kennelijk niet hoe hun product in de markt ligt. Als je iets aan de alcoholconsumptie wilt doen, dan is de prijs de sleutel.’ Marktvereniging Autoriteit Financiële Markten (AFM) deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat door BNPL-platformen een op de twintig jongeren tussen de 18 en 24 jaar in een incassoprocedure komen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...