Bye bye alcoholslot

Het alcoholslot, dat moet voorkomen dat dronken automobilisten de weg op gaan, verdwijnt.

Het alcoholslot in auto’s behoort tot de geschiedenis. De startonderbreker die in auto’s werd ingebouwd, om te voorkomen dat beschonken rijders aan het verkeer deelnemen, viel onder het bestuursrecht omdat de maatregel werd opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Daardoor konden automobilisten die werden aangehouden voor rijden onder invloed, niet meer strafrechtelijk worden vervolgd.

Het kabinet onderzocht of een rechter ook een alcoholslot kan opleggen, maar naar verwachting is dat onmogelijk. Minister Ard van der Steur verwacht dan ook dat rechters sneller een rijverbod opleggen, dat bovendien langer zal duren. Dat schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Bestuurders die zijn veroordeeld voor rijden onder invloed krijgen nu een brief thuis, waarin staat dat ze een strafpunt hebben op hun rijbewijs. Als ze binnen vijf jaar opnieuw worden veroordeeld, verliezen ze hun rijbewijs.
Van der Steur pleit voor een systeem waarin mensen die ernstige verkeersdelicten plegen of vaker de fout in gaan, harder worden aangepakt.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...