In de Verenigde Staten is onderzoek gedaan naar de gevolgen van cannabisgebruik. Hieruit blijkt dat cannabis de kans op een hartaanval en beroerte vergroot.

Er deden 430 duizend volwassenen mee aan het onderzoek van de American Heart Association (AHA). De onderzoekers hebben vooral gekeken naar het eten, roken en verdampen van de cannabis. 

Uitslagen 
De kans op een beroerte lag bij cannabisgebruikers 42 procent hoger in vergelijking met niet-gebruikers. Volgens het onderzoek hadden zowel dagelijkse als niet-dagelijkse gebruikers een verhoogd risico op een hartaanval. Mensen die dagelijks gebruiken hebben 25 procent meer kans op een hartinfarct. ‘Ondanks dat het vaak gebruikt wordt zijn mensen nauwelijks bekend met de risico’s van cannabisgebruik. In het bijzonder de hart- en vaatziekten die het met zich meebrengt’, legt hoofdonderzoeker Abra Jeffers uit. ‘Het roken van cannabis kan door het fijnstof dat wordt ingeademd ook extra gezondheidsrisico’s opleveren.’ 

Actie ondernemen
Volgens de onderzoekers hebben de bevindingen van het onderzoek zeer belangrijke resultaten opgeleverd voor de volksgezondheid. Robert L., voorzitter van het tijdschrift van de AHA vertelt: ‘Het zou een oproep tot actie moeten zijn. Dit onderzoek draagt namelijk bij aan de groeiende literatuur dat er een verband bestaat tussen cannabisgebruik en hart- en vaatziekten.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...