Cannabis veroorzaker van hartproblemen

Cannabis blijkt schadelijker voor het hart dan tot nu toe werd gedacht. In onderzoek van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam werden overdoseringen met cannabis, al dan niet in combinatie met alcohol, onderzocht.

Van de groep van ongeveer 350 patiënten per jaar blijft de helft last houden van hartklachten zoals hartkloppingen, flauwvallen of pijn op de borst. De artsen van het Amsterdamse ziekenhuis zien dat de stroom cannabispatiënten de afgelopen jaren blijft stijgen. Zij noemen normalisering van drugs onder jongeren als een van de oorzaken.

Hartinfarcten

In een tweede onderzoek werd opgemerkt dat bij een kwart van alle hartinfarcten bij mensen onder de vijftig jaar zeer waarschijnlijk drugs aan de oorsprong ligt. Bij 16 procent van deze groep patiënten wordt het zelfs direct gerelateerd aan cannabis. De drug zorgt tevens voor een gemiddeld groter infarct, waardoor de hartfunctie verzwakt blijft en er levenslange medicatie nodig is.

Toeristen onderschatten nederwiet

Van de mensen die op de spoedeisende hulp (SEH) van het OLVG binnenkomen is zo’n 80 procent toerist. Zij komen ook vaker binnen met een vergiftiging, vermoedelijk omdat ze het THC-gehalte in nederwiet onderschatten. SEH-arts Femke Gresnigt zegt hierover dat het opvalt dat toeristen vaak binnen enkele uren na aankomst in Amsterdam al verschillende soorten drugs in hun systeem hebben. Dat er in het afgelopen coronajaar een halvering in het aantal cannabisincidenten zichtbaar was, is dus niet vreemd. Met minder toeristen in Amsterdam nam ook het aantal spoedeisende gevallen af.

Reageer reacties (8)

EGgKDtmu(09. maart 2021)

HfzROGYL

YqRIpazUOZfltMF(09. maart 2021)

LAVnyFRd

JWyFBHPbavdzn(07. mei 2021)

xOhNmUsu

wIvqDlydaY(07. mei 2021)

pVscRYrat

YwTQZFMrfIAj(27. juni 2021)

aNUdPrGuqpXECgAD

KlVuIsegx(27. juni 2021)

ZjXJOamluq

OFWULlMd(08. juli 2021)

JXotHKDUcpyrNL

mvJeAtbMIfG(22. juli 2021)

uNdxfHUizBc

LEES MEER...