Het wetsvoorstel van de VVD over blurring krijgt kritiek van de coalitiepartijen (ChristenUnie, CDA en D66), terwijl zij eerst akkoord waren gegaan met de wet. De wet zorgt er onder andere voor dat alcohol schenken legaal wordt op meerdere plekken buiten de horeca om.

Blurring staat voor het combineren van horeca en winkels. Bijvoorbeeld kunstverkopen in een restaurant, maar ook alcohol schenken bij de kapper of in een kledingwinkel. De VVD bedacht de wet met als doel om de winkelstraten drukker en levendiger te maken. Tijdens de vorming van het regeerakkoord gaven de coalitiepartijen groen licht voor het wetsvoorstel, maar nu roept het toch veel vragen op, vooral rondom de volksgezondheid en de rol van alcohol. Tijdens de tweede vragenronde begin deze maand, maakten de partijen dit duidelijk.

Argumenten partijen

CDA-Kamerlid Anne Kuik zegt: ‘We hebben er wel veel moeite mee dat er straks alcohol geschonken wordt in winkels. Omdat we juist als kabinet afgesproken hebben dat we kwetsbare groepen, zoals jongeren, willen beschermen tegen alcohol.’ Volgens het Kamerlid komen bijvoorbeeld jongeren nu makkelijker in contact met alcohol. Volgens het CDA zitten er ook weinig mensen te wachten op blurring. Uit een onderzoek blijkt dat driekwart van de bevolking dit niet ziet zitten. Kamerlid Don Ceder, van de ChristenUnie, zegt dat het ‘’normaal vinden’ van alcohol drinken aangepakt moet worden als we een gezondere generatie willen bereiken.’ Daarnaast uitten deskundigen hun zorgen over de versoepeling van de verkoop van alcohol, bijvoorbeeld artsenfederatie Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (dit moet je uitschrijven) en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Kamerleden van de oppositiepartijen zijn ook niet blij met de toekomstige wet. Oppositiepartij GroenLinks zegt dat het belangrijk is om naar de zorgen te luisteren van artsen en deskundigen.

Afspraken in het voorstel

In het voorstel is afgesproken dat gemeenten moeten handhaven en vergunningen moet afgeven aan winkels die alcohol willen verkopen om blurring  te reguleren. D66 is bang dat dit te veel werk is voor de handhaving. Ook zijn ze bang dat kleine horecazaken zullen verdwijnen door de nieuwe concurrentie. Binnenkort wordt er weer gedebatteerd in de Tweede Kamer over dit onderwerp, de datum hiervoor is nog niet bekend.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...