De American Society of Addiction Medicine (ASAM) is bezig met het opstellen van een standaardprotocol voor verslavingszorg. Hierin worden de voorwaarden opgesteld waaraan goede verslavingszorg dient te voldoen. Het is voor het eerst dat de normen van verslavingszorg worden vastgesteld. Patiënten moeten kunnen rekenen op protocollaire effectieve zorg, zo stelt de ASAM. Verslaving is een medische aandoening. Het uiteindelijke doel van het protocol is het verbeteren van de kwaliteit van zorg.

Eén op de tien mensen lijdt aan een middel of gedragsverslaving. Volgens ASAM werd het tijd dat er consensus kwam in de behandeling voor deze groep mensen. Het opstellen van het protocol is slechts de eerste stap naar kwaliteitsverbetering, zegt het ASAM. De volgende stap is een beter samenwerking tussen verslavingsartsen en artsen werkzaam in andere takken van de gezondheidszorg, zoals spoedeisende hulp artsen.

De American Society of Addiction Medicine is een Amerikaanse organisatie met meer dan 3000 verslavingsartsen en andere professionals. ASAM werd opgericht in 1954 en heeft sinds 1988 een zetel in de Americain Medical Assotiation van het Huis van Afgevaardigden.

De criteria voor het protocol zijn hier te vinden.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...