D66: Geen pensioengeld meer naar tabaksindustrie

Ruim de helft (54 procent) van de Nederlanders wil een strafzaak tegen tabaksproducenten. Dat blijkt uit een recente peiling van Maurice de Hond. Toch investeren veel Nederlanders onbewust in de tabaksindustrie, bijvoorbeeld via hun pensioenfonds. Regeringspartij D66 dient een initiatiefwet in waardoor werknemers voortaan mee kunnen beslissen over de beleggingen van hun fonds.

D66 riep op 4 februari, Wereld Kankerdag, de pensioenfondsen op om te stoppen met beleggen in de tabaksindustrie. ‘Als je niet wilt dat je pensioengeld belegd wordt in de tabaksindustrie, moet je dat kunnen zeggen. Het is jouw geld’, aldus D66-kamerlid Steven van Weyenberg.

Veel pensioenfondsen (ruim 80 procent), waaronder het ABP (overheid en onderwijs), beleggen  in de tabaksindustrie. Na aandringen van longartsen maakte het ABP onlangs bekend daarmee te stoppen.

De Alliantie Nederland Rookvrij is enthousiast over de initiatiefwet van D66. ‘Wij juichen dit initiatief van harte toe. Het merendeel van de Nederlanders wil helemaal niet dat hun pensioengeld belegd wordt in de tabaksindustrie’, aldus Floris Italianer, voorzitter van Alliantie Nederland Rookvrij en directeur van De Hartstichting.

Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, was eerder al te zien in een spotje van a.s.r. verzekeringen, waarin ze vertelt hoe belangrijk het is om niet te investeren in de tabaksindustrie.

05/02/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...