Dag 2: Alcohol en depressie

Vandaag is het dag twee van de Britse Alcohol Awareness Week. Ook Lef is er natuurlijk weer bij met een educatief, kort artikel over de medische gevolgen van alcoholgebruik. Het thema van vandaag: alcohol en depressie.

Veel depressieve mensen gebruiken alcohol als 'medicijn' om hun depressie te onderdrukken. Drank lijkt op het eerste gezicht namelijk een positief effect te hebben: de verhoging van serotonine in je lichaam zorgt voor een lichter gevoel. Maar overmatig alcoholgebruik zorgt juist voor een lusteloos en somber gevoel. Bij wie niet mindert, kan die somberheid omslaan in een depressie. Die mensen zijn vaak terecht gekomen in een negatieve spiraal: je voelt je depressief, alcohol verdoofd die neerslachtigheid, waarna je je nóg depressiever voelt.

Wist je dat:
- de combinatie van alcohol- en mentale problemen vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen?
- alcoholverslaving drie keer vaker voorkomt bij patiënten met een depressie of angststoornis dan bij mensen zonder deze klachten?
- kinderen met depressieve symptomen 9 procent meer risico lopen op later problematisch alcoholgebruik? Een kind met een zware depressie loopt zelfs 27 procent meer kans
- depressieve en angstige symptomen belangrijke risicofactoren zijn voor terugval bij ex-alcoholverslaafden? 

Bronnen: UvA, VUmc, www.depressie.nl

Klik hier voor het inleidende artikel over de Alcohol Awareness Week.
Klik hier voor het artikel van dag 1: alcohol en kanker.

Datum: 15/11/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...