De Alliantie Nederland Rookvrij zet longartsen buiten de deur

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker vinden de tabaksindustrie een criminele bedrijfstak die aangepakt moet worden. De Alliantie Nederland Rookvrij vindt hen echter te fel en heeft hen daarom de deur gewezen.

De Kanter en Dekker willen minder rokers, en snel. De twee treden hard op tegen de tabaksindustrie, dit doen ze onder andere door berichten op hun website TabakNee te plaatsen. Dit willen ze doen door harde campagnes te voeren en meer politieke druk uit te oefenen. De Kanter riep op haar eigen website op dat gezondheidsfondsen zoals KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds ook met harde campagnes de noodzaak van een rookvrije generatie moeten onderbouwen en politieke druk moeten uitoefenen. In 2035 moet de eerste rookvrije generatie volwassen zijn. Volgens De Kanter en Dekker is dat veel te laat. De Alliantie vindt juist dat het een tandje minder mag en wil geen confrontatie maar juist een zachte aanpak. Zo schoot het in het verkeerde keelgat bij voorzitter van de Alliantie Floris Italianer. De aanpak van de Alliantie is minder fel en als deelnemers niet zo te werk gaan, kunnen ze volgens hem geen partner zijn.

Botsing
In het voorjaar van 2018 botste het tussen de Alliantie, KWF Kankerbestrijding en TabakNee. Eind 2018 stuurde KWF (financier van de website) een brief naar de longartsen waarin hij liet weten de geldkraan per 1 januari 2019 dicht te draaien. Dit was naar aanleiding van een artikel over Jolande Sap, die werd benoemd tot voorzitter van de gespreksgroep tabakspreventie. In het artikel werd opgeroepen om het voorzitterschap terug te draaien omdat Sap sinds 2015 ook commissaris is van advies- en accountantsorganisatie KPMG. Dat bureau heeft meermalen dubieuze onderzoeken uitgevoerd in opdracht van de tabaksindustrie. KWF wilde dat het artikel verwijderd zou worden van de website omdat het schadelijk kon zijn voor de inbreng van KWF in het Preventieakkoord, maar de redactie van TabakNee weigerde dit.

Serieuzer nemen
De voorzitter van de vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), Dink Legemate, vaatchirurg en hoofd chirurg van het AMC stuurde een boze brief naar het bestuur van de Alliantie. In de brief schreef hij dat de gezondheidsschade serieuzer genomen moet worden. De acties van de longartsen en TabakNee hebben volgens Legemate veel betekend.

Reactie de Kanter
De Kanter laat in een artikel van Trouw weten dat ze niet begrijpt waarom de Alliantie haar stichting heeft weggestuurd. ‘We streven hetzelfde doel na als de Alliantie, wij willen alleen dat het veel sneller gaat. Maar die twee visies kunnen toch best naast elkaar bestaan binnen een organisatie?’, aldus De Kanter. 

Datum: 26/03/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...