Decoratie op sigarettenpakjes wordt verboden

Tabaksfabrikanten mogen niet langer verpakkingen van rookwaren versieren. Deze wetswijziging maakte Martin van Rijn, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), gisteren bekend.

De wetswijziging houdt in dat tabaksverpakkingen voortaan alleen nog een matte en gladde afwerking mogen hebben. Alle effecten om de pakjes in het oog te laten springen, zoals goudkleuren, hologrammen en reflecties worden verboden. Ook speciale verpakkingen omtrent Koningsdag of een sporttoernooi zijn niet meer toegestaan. De officiële ingangsdatum is nog niet bekend, maar Van Rijn schrijft in een brief naar de Tweede Kamer dat streefdatum 1 juli 2017 wordt aangehouden.

De maatregel is specifiek gericht op jongeren. Volgens een onderzoek van het Trimbos-instituut wordt de verpakking gebruikt om tabak specifiek voor deze doelgroep aantrekkelijker te maken. Hier wil het Ministerie van VWS jongeren voor beschermen. Om diezelfde reden heeft advocate Bénédicte Ficq namens Sick Of Smoking onlangs aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...