Drank en tieners: 8 manieren om je kind te beschermen

Maar liefst 21 procent van de Amerikaanse tieners probeert alcohol op hun dertiende. Wanneer zij naar de high school gaan, loopt dit zelfs op tot 79 procent. Dit meldt een onderzoek van de American Academy of Pediatrics.

Volgens het Nationaal Instituut voor alcoholmisbruik en alcoholisme kunnen de problemen ernstig zijn wanneer kinderen de gevaren van alcohol niet inzien. Alcoholvergiftiging, hart- en leverproblemen, maar ook hersenschade op latere leeftijd zijn niet uit te sluiten. Daarnaast zijn tieners onder invloed sneller geneigd om te rijden onder invloed of onveilige seks te hebben.

Lef Magazine geeft 8 manieren om je kind te kunnen beschermen.

1. Praat met ze
Volgens het rapport van de American Academy of Pediatrics hebben bij 80% van de tieners hun ouders de grootste invloed op hun drinkgedrag. Als ouder kun je je kind er dus ook vandaan halen door met ze te praten en ze de gevolgen in te laten zien.

2. Regels
Maak strenge regels omtrent het gebruik van alcohol. Geef aan wat de consequenties zijn wanneer de regels verbroken worden (en houd je daar aan).

3.Weet wie de vrienden zijn
Je hoeft je kind natuurlijk niet obsessief te controleren, maar blijf op de hoogte van zijn of haar vriendengroep. Drinkt een beste vriend of vriendin, dan is de kans groot dat je kind daarin meegaat.

4. Ben een rolmodel
Drink je als ouder veel, dan kan een kind dat sneller overnemen dan wanneer je dat niet doet. Wees dus bewust van je eigen gedrag.

5. Sporten
Zit je kind op een sport of andere gezonde activiteiten, dan is de kans kleiner dat het zich zal vergrijpen aan alcohol of drugs. Naast school is daar dan ook weinig tijd voor over.

6. Laat je kind geloven
Het maakt niet uit waar je kind in gelooft, maar versterk dat gevoel. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die nergens in geloven sneller grijpen naar de fles.

7. Herken signalen
Drinkt je tiener al op (te) jonge leeftijd, dan zijn er signalen waar je op kunt letten.
* Gedragsproblemen op school
* Verandering van vriendengroep
* Minder interesse in activiteiten
* Adem ruikt naar alcohol
* Spraakbelemmering
* Coördinatieproblemen
* Concentratieproblemen en/of geheugenverlies

8. Vraag hulp
Twijfel je? Vraag dan altijd om hulp.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...