Dronken jongeren geconfronteerd met beelden van eigen gedrag

Meerdere gemeenten gaan de Amersfoortse aanpak overnemen om dronken jongeren beelden te laten zien van hun eigen gedrag. Welke gemeenten dit precies zijn is nog niet bekend.

Minderjarige jongeren die zich tijdens een dronken avond in Amersfoort hebben misdragen, werden op het politiebureau geconfronteerd met video-opnamen van hun streken. De beelden werden gemaakt door agenten met een camera op hun fietshelm of borst. Een aantal dagen na het voorval kregen de jongeren en hun ouders de beelden te zien. Trimbos-instituut onderzocht hoe de jongeren deze aanpak hebben ervaren en publiceerde gisteren de resultaten. De meeste jongeren schaamden zich toen ze zichzelf terugzagen: ‘de beelden hebben toch wel impact hoor. Ik heb gewoon overgegeven voor iemand zijn deur. Dat kan toch niet!’
De gesprekstoon was bewust niet belerend, maar juist respectvol. Dit was voor de jongeren een verrassing: ‘De agente was meer bezorgd dan streng. Ik werd gewezen op de gevaren van als meisje dronken over straat gaan.’ Ook ouders waren overwegend tevreden met  het gesprek. Door de positieve resultaten van het onderzoek wordt nu de confrontatie-aanpak in meerder gemeenten gestart.

Datum: 06/09/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...