Duisburg experimenteert met alcoholverbod

In de Duitse stad Duisburg mag vanaf volgende week in een deel van de binnenstad geen alcohol meer in het openbaar gedronken worden. Op deze manier hopen ze het centrum van de stad weer aantrekkelijk te maken. Dit besloot de gemeenteraad maandag.

‘Het gevoel van veiligheid van klanten, bezoekers en winkeliers wordt door alcoholgebruikers aanzienlijk op de proef gesteld’, zegt de gemeente. Er zijn regelmatig klachten van voorbijgangers en bewoners. Het gaat dan bijvoorbeeld over dronken mensen die openlijk urineren, overgeven, eigendommen beschadigen of gewelddadig gedrag vertonen. Het verbod geldt in eerste instantie voor een half jaar. Restaurants mogen nog wel alcohol schenken, maar wie zich met een fles in het openbaar begeeft, riskeert een boete.

In Nederland is dit al een tijdje het geval. Of je alcohol mag drinken in de openbare ruimte is per gemeente verschillend, en openbaar dronkenschap is sowieso bij wet verboden.Maar in Duitsland is alcoholgebruik – al dan niet in het openbaar – nog meer genormaliseerd dan in Nederland. Wel mocht er op Keulense stations al sinds 2013 geen alcohol gedronken worden.

Datum: 09/05/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...