E-sigaret niet effectief om te stoppen met roken

Overstappen op de elektrische sigaret om zo te stoppen met roken blijkt niet te werken. Dit toonden onderzoekers van de Universiteit van Californië aan. Rokers van e-sigaretten hebben 28 procent minder kans om te stoppen dan stoppers die geen gebruik maken van het apparaatje.

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar het verband tussen de e-sigaret en het stoppen met roken. Gegevens van 38 van dit soort studies werden onderzocht tijdens het onderzoek. Hieruit kwam een duidelijke conclusie naar voren: de elektronische sigaret helpt je niet om van je verslaving af te komen. Dit is tot nu toe het grootste onderzoek over deze kant van de e-sigaret.

Volgens Stanton A. Glantz, een van de onderzoekers, wordt de sigaret vaak gebruikt om te stoppen met het roken van echte sigaretten, maar volgens hem is niks minder effectief. ‘Hoewel er geen twijfel is dat een trekje van een elektrische sigaret minder gevaarlijk is dan een trekje van een gewone sigaret, is het gebruiken van e-sigaretten wel gevaarlijk aangezien dit mensen aan het roken houdt.’ Hoofdauteur van het onderzoek Sara Kalkhoran: ‘e-sigaretten zouden niet mogen worden aanbevolen als een effectief hulpmiddel om te stoppen met roken zolang er geen bewijs is dat ze dat ook zijn.’

Eva Ehrligh van het Trimbos Instituut: ‘Uit verschillende onderzoeken, waaronder een aantal van de 38 studies die zijn gebruikt voor dit onderzoek, blijkt dat de e-sigaret niet effectief is als het gaat om stoppen met roken. De handeling van het ‘normale roken’ blijft namelijk hetzelfde. Daarnaast bevalt het gebruik van de e-sigaret vaak niet en stappen mensen weer over naar de normale sigaret. Ook bevatten sommige elektrische sigaretten nog steeds nicotine, dit kan er ook toe leiden dat het apparaatje niet effectief is om van een nicotineverslaving af te komen.’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vroeg in 2014 aan overheden om het gebruiken van de elektrische sigaret op openbare plaatsen te verbieden. Dat zolang er niet meer duidelijkheid is over de mogelijke schade.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...