Elvis Presley, nog altijd onsterfelijk

16 augustus 1977. De (muziek)wereld schrikt op: Elvis Presley is overleden. Inmiddels zijn we veertig jaar verder. Nog twee jaar en hij is langer dood dan hij geleefd heeft. Toch kan het woord ‘onsterfelijkheid’ moeiteloos in één adem genoemd worden met The King.

Zijn fanschare is nog altijd groot en zijn muziek schalt nog altijd uit boxen, kelen en ouderwetse platenspelers. Elvis was zo veel: zanger, acteur, een van de bestverkopende soloartiesten allertijden, vader, awardwinnaar, legende, zoon, geliefde… en verslaafd.

Because I love you too much baby
Met name zijn verslaving aan medicijnen werd en wordt groot uitgemeten in de pers. Na zijn scheiding van zijn vrouw Priscilla in 1973, werd hij meerde malen in een soort comateuze toestand gevonden en opgenomen in het ziekenhuis. Zijn arts, Dr. Nichopoulos, zei over zijn verslaving: ‘Ik schreef medicijnen voor een keelaandoening voor. Een dag later had hij de medicatie voor de hele week al ingenomen. Zijn verklaring was dat hij een album af moest maken en er snel bovenop moest komen.’
Wat de arts in eerste instantie niet wist, is dat Elvis slaappillen nam om te kunnen slapen, amfetamines om weer wakker te worden en verschillende middelen tegen de pijn van verschillende kwalen waarmee hij kampte.
Ook eten was voor hem een groot probleem. Waar zijn lievelingsgerecht (tosti met pindakaas en banaan) op het hele internet geroemd wordt als een lekkernij, is te stellen dat eten voor Elvis Presley eerder vijand dan vriend was.

Always on my mind
Over zijn doodsoorzaak is lang gespeculeerd. Elvis’ arts zou hem vermoord hebben door te veel medicijnen te hebben voorgeschreven, hij zou zelfmoord gepleegd hebben, een fatale dosis geslikt hebben. Dat laatste bleek juist weer uitgesloten, Elvis is volgens autopsie gestorven aan een hartstilstand. Hij had een vergroot hart en er werden veertien soorten medicijnen in zijn bloed aangetroffen.
Hoe dan ook. Veertig jaar na zijn dood is Elvis still alive… Niet omdat zijn dood in scène zou zijn gezet, zoals vaak beweerd, maar omdat zijn muziek en de invloed die hij had op de hedendaagse muziek blijven voortbestaan.
Wat jammer dat hij de weg naar herstel niet heeft gevonden. Wie weet hoe anders het was geweest als hij een paar generaties later geboren was, maar was zijn muziek dan ook zo groot geworden en gebleven? We zullen het nooit weten, maar gelukkig zijn er nog voldoende herinneringen te vinden.

Laat even alles uit je handen vallen en geniet minutenlang van deze energieke versie van Suspicious Minds, live in Las Vegas.

 16/08/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...