Even het brein nabouwen

Het is de bedoeling dat het menselijk brein binnen tien jaar geen geheimen meer heeft voor de wetenschap. Tegen die tijd moet er een supercomputer (die  qua capaciteit vergelijkbaar is met vijftig miljoen Macbook Pro’s) zijn die het gehele brein kan doorgronden.
Europa is met dit gigantisch kostbare megaproject gestart; de Europese Unie gooit er een miljard euro tegenaan. Naam: Human Brain Project.

Henry Markram, hersenonderzoeker aan de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne in Zwitserland is de leider van het project. Volgens hem moet het kunnen; een model bouwen van het totale brein – dat in het echt slechts één kilo weegt – waarmee we denken, bewegen, communiceren, keuzes maken enzovoorts. Het model moet alle 100 miljard hersencellen en hun biljoenen verbindingen met elkaar bevatten.

Onderzoekers kunnen met zo’n simulatie onderzoeken doen die bij echte hersenen niet mogelijk zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld kijken wat er gebeurt als er verbindingen worden weggehaald of verlegd. Op die manier kunnen hersenziektes grondiger worden bestudeerd en er geneeswijzen voor worden gezocht.

Het klinkt haast onmogelijk en het project is dan ook met hoongelach ontvangen door verscheidene andere deskundigen. De Amerikaanse neuroloog Donald Stein zegt dat het brein veel te ingewikkeld en veranderlijk is om de activiteit van zenuwbanen vast te leggen.

Als het Human Brain Project lukt dan zou er ook meer onderzoek naar onder andere verslaving gedaan kunnen worden.  Laten we het hopen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...