Fentanyl is bezig aan een dodelijke opmars in de VS

Fentanyl, de pijnstiller waar Prince aan stierf, maakt een opmars in de Verenigde Staten. En is volgens de Amerikaanse narcoticabrigade DEA de eigenlijke oorzaak van het toenemende aantal drugsdoden. Het wordt vaak vermengd met heroïne of andere drugs.

Normaal wordt het middel alleen gebruikt als pijnstiller bij terminale patiënten. Het is honderd keer sterker dan morfine en dertig tot vijftig keer zo sterk als heroïne.

Aanvankelijk werd het toenemende aantal drugsdoden toegeschreven aan goedkope heroïne die vanuit Mexico vooral de oostkust overspoelt. Nu zeggen experts dat vooral fentanyl de eigenlijke oorzaak is. Het middel werkt zo snel, dat gebruikers vaak gevonden worden met de naald nog in hun arm.
Het middel werd in 2014 3.344 keer gevonden in partijen in beslag genomen drugs. In 2013 was dat 942 keer. Bij 700 gevallen van een fatale dosis, werd fentanyl gevonden, maar omdat hier niet altijd naar gezocht wordt bij een autopsie, ligt het aantal volgens de DEA hoger. Het aantal doden door een fatale dosis van synthetische opiaten steeg met 80 procent ten opzichte van 2013.

President Obama vroeg het Congres eerder dit jaar ruim een miljard dollar uit te trekken om het probleem te bestrijden. Verslavende middelen worden in de VS veelvuldig voorgeschreven, door ‘een cultuur van agressieve pijnbestrijding’ volgens critici. Volgens gezondheidsdienst CDC vielen in 2014 19.000 doden door op recept verkregen opiaten.

Of Prince stierf aan voorgeschreven of illegale middelen, wordt nog onderzocht.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...