Een van de meest intense romances van de vorige eeuw eindigde vanwege een alcoholverslaving. Na een twaalf jaar zette Jane Birking een punt achter haar relatie met Serge Gainsbourg. De broer van Jane, Andrew Birking, stelde van persoonlijke foto’s van zijn zus en Serge een expositie samen.

De romance begint als Jane Birking net door haar man John Barry is verlaten. Zij besluit in Parijs auditie te doen voor de film Slogan (1968). Regisseur en acteur Serge Gainsbourg waren zeer te spreken over haar auditie: ‘She’s the one’.

In de film werd Serge de tegenspeler van Jane. Hij was twintig jaar ouder dan Jane en hij had net een korte verhouding met Brigitte Bardot achter de rug. De acteur en actrice, beide met gebroken hart, vonden elkaar op de set. ‘He managed it to make me feel georgeous’ vertelt Jane over Serge. En de periode: ‘wildly romantic’. Samen brachten ze het nummer ‘Je t’aime … moi non plus’ uit, een enorme hit. Serge dronk echter veel. Na twaalf jaar besloot Jane een punt achter hun relatie te zetten: ‘partly because of his drinking’ en ook omdat hun leeftijdsverschil met de jaren steeds zichtbaarder werd. 

De expositie Jane & Serge is in Proud Chelsea Gallery (West Londen) tot 26 oktober te bezichtigen. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...