Frankrijk verbiedt dunne modellen

Frankrijk wil modellenbureaus, die met extreem dunne modellen werken, bestraffen. De Franse regering diende een wetsvoorstel in om het aantal magere modellen in de mode-industrie terug te dringen.

Indien de wet wordt aangenomen, moeten bureaus een medische verklaring met vermelding van het BMI aan modellen vragen. Een model moet minstens 18 jaar zijn, een lengte van 1.75 hebben en 55 kilo wegen (voor een gezond BMI zouden ze 57 kilo moeten wegen). Modellenbureaus riskeren een boete van maximaal 75 duizend euro of een gevangenisstraf indien ze zich niet aan de wet houden.

Ook het verheerlijken van extreme dunheid wordt strafbaar. Denk daarbij aan de pro-ana of thinspiration-websites. Volgens parlementslid Olivier Véran van de Socialistische Partij is het onacceptabel om ondervoeding te promoten. In Frankrijk kampen tussen de 30 en 40 duizend mensen met een eetstoornis. Het parlementslid wil de gezondheid van mensen niet in gevaar brengen door de commercialisering van dunne modellen. Modellen moeten zich bewust worden van hun voorbeeldfunctie op jongeren.
Landen zoals Italië, Spanje en Israël voerden in 2013 al een soortgelijke wet in.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...