Frans pand: enige legale plek voor drugsverslaafden

In Frankrijk is gisteren een speciaal pand geopend waar drugsverslaafden legaal drugs kunnen gebruiken. Het is de enige plek in het land waar drugs niet verboden zijn.

In het pand zijn artsen en maatschappelijk werkers aanwezig die verslaafden kunnen helpen te herstellen. Verder is er medische hulpverlening voor verslaafden die bijvoorbeeld aids hebben en krijgen drugsgebruikers een pakket met onder meer steriele injectienaalden en een band waarmee ze hun arm kunnen afbinden. Ook gaan hulpverleners de verslaafden op straat benaderen.

De ruimte ligt in de buurt van station Gare du Nord in Parijs naast een ziekenhuis. De gemeente koos voor deze plek, omdat drugsgebruik in die buurt een groot probleem is.

Veel buurtbewoners zijn niet blij met het pas geopende pand. Ze zijn bang dat er daardoor meer verslaafden naar de wijk komen. De belangenvereniging van de wijk twijfelt of ze het wel of niet eens zijn met de opening van de ruimte. Ze hoopt vooral dat verslaafden erdoor van de straat gehouden worden.

De nieuwe gebruikersruimte is op dit moment een experiment om te kijken of zo de overlast in de buurt afneemt. De politie zal er meer toezicht gaan houden om dealers te kunnen opsporen.

Datum: 12/10/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...