Gamen kan leiden tot gokverslaving

Er is nieuw bewijs dat jongeren die regelmatig online gamen sneller gaan gokken, dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de Southern Cross University.

Dit komt doordat in gokgames vaak het échte gokken wordt aangemoedigd. Dit kan leiden tot een gokverslaving onder jongeren.

De studie keek naar de mate waarin jongeren worden blootgesteld aan games met een gokthema en hoe dit hun gokgedrag beïnvloedt. Ook keken zij naar de effecten van dit soort games en wat voor impact dit kan hebben op jongeren. Het team van onderzoekers bestudeerde voor het onderzoek verschillende soorten literatuur over gokken en gamen. Zo kwamen zij tot de volgende conclusie:

Doordat er veel ‘sociale casino games’ zijn op de gamemarkt, neemt het échte gokken onder jongeren ook sterk toe. Door veel van dat soort spelletjes te spelen, wordt het gokken als ‘normaal’ beschouwd. Eerder in Lef schreven we dat producenten games zo verslavend mogelijk maken. Een speler krijgt namelijk een beloning wanneer hij of zij een level hoger komt. Dit wordt ook wel het beloningsmechanisme genoemd.

Dit beloningsmechanisme wordt ook gestimuleerd bij gokken. Als jonge spelers vaak winnen, leidt dit tot het groeien van hun zelfvertrouwen, waardoor het real-life gokken aantrekkelijker wordt. Sommige advertenties suggereren dat je door middel van gok gerelateerde spelletjes te spelen, je je gokvaardigheden kan verbeteren.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...