Weggebruikers die aangehouden worden en onder invloed zijn van alcohol of drugs moeten vanaf 1 april een verplichte gedragscursus volgen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Afgelopen jaar is het aantal aanhoudingen hiervoor flink gestegen, voor de verkeersveiligheid zijn de cursussen nu nodig.

De cursus draait om bewustwording van automobilisten. ‘Voor de eigen veiligheid en uiteraard ook voor de andere weggebruikers. Cursisten worden met hun neus op de feiten gedrukt. En het kost tijd en geld, en dat is niet leuk’, zegt een woordvoerder van het CBR. Afgelopen jaar waren er ruim 43.000 boetes uitgedeeld voor het rijden onder invloed. Dat is 37 procent meer dan het jaar daarvoor, dit blijkt uit onderzoek van de politie. De toename komt volgens het CBR door verbeterde testen van de politie.

Soort cursus

Naast de cursus voor mensen die hebben gereden onder invloed, moeten ook weggebruikers die voor het eerst een snelheidsovertreding hebben gemaakt een cursus volgen. In totaal worden er vijf verschillende cursussen aangeboden, allemaal op kosten van de cursist. Voor de EMD- of EMA-cursus – de ‘Educatieve Maatregel Drugs’ en ‘Educatieve Maatregel Alcohol’, voor bestuurders die onder invloed van drugs of alcohol zijn aangehouden – verwacht het CBR zo’n 5500 mensen. De cursussen zijn verplicht, bestaan uit drie dagdelen verspreid over vijf weken en kosten 1099 euro. Bij weigering wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...