Geen vingertje wijzen naar zwangere die rookt

De zorgsector en de overheid passen de komende jaren een andere aanpak toe om vrouwen te wijzen op de gevaren van roken tijdens de zwangerschap. Het gebeurt namelijk nog te veel, vooral onder laagopgeleiden vrouwen. Dat meldt de Stentor.

De insteek van Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en een landelijke werkgroep is om voortaan meer oog te hebben voor achterliggende problematiek. Nu wordt en nog te veel gewezen wijzen met het vingertje. De zorgsector wil dat er meer hulp komt voor deze groep. Zo komen er bijvoorbeeld verwijzingen naar een coach die begeleidt bij het stoppen, en waar nodig naar andere hulpverlening. Ook moet iedere zorgverlener het thema aansnijden zodra zwangerschap aan de orde komt. Zo kan een huisarts het aankaarten als een vrouw zegt te willen stoppen met anticonceptie.  

Terugval
Volgens onderzoek van het Trimbos-instituut rookt 17 procent van de moeders in de vier weken voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap rookt 9 procent. Ook de terugvalcijfers moeten naar beneden: de helft die gestopt is tijdens de zwangerschap, rookt weer na de bevalling. Over twee jaar moet dat aantal nog maar 25 procent zijn.

Datum: 08/10/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...