Gezinsgerichte aanpak van verslaving faalt

Bij verslaving moet veel meer naar de gezinssituatie van de verslaafde worden gekeken. Dat gebeurt nu te weinig door nieuwe jeugd- en zorgwetten.

Dat vertelden Verslavingszorg Noord-Nederland en PvdA-Kamerlid Marith Rebel vorige week aan het Dagblad van het Noorden. Artsen en zorgverzekeraars zouden bij verslaafde patiënten moeten nagaan of ze kinderen hebben. Bij een verslaving van de kinderen moeten de ouders ook onder handen worden genomen. Op deze manier wordt de verslaving in de familie bij de wortel aangepakt. Een derde van de kinderen met een verslaafde ouder raakt later ook verslaafd. De kans is vijftig procent als beide ouders verslaafd zijn.

De ‘kindcheck’ is in theorie allang geregeld, alleen komt hier in de praktijk nog weinig van terecht volgens Kamerlid Rebel. Zorgverzekeraars zijn in grote mate verantwoordelijk voor de zorgopvang van volwassenen. Gemeenten zorgen voor kinderen en jongeren. Hierdoor wordt het gezinssysteem opgesplitst en het probleem vaak te laat opgemerkt.

Burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders ziet graag dat ouders meer verantwoordelijkheid nemen en hun kind beter in de gaten houden. Zo stelde hij onlangs voor om van elke comazuiper die in het ziekenhuis belandt melding te maken bij het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling. Dat zei hij naar aanleiding van een statement van Trots Haarlem. De lokale partij ziet comazuipers en hun ouders liever vandaag dan morgen zelf opdraaien voor de ziektekosten.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...