Gokken: Opnieuw inzetten even verslavend als winnen

Herhaaldelijk inzetten bij gokken (ook als je verliest) is net zo verslavend als het winnen. Dat blijkt uit een experiment van wetenschapper David Nutt, expert op het gebied van verslavingen en onder meer verbonden aan de Universiteit van Cambridge.

Voor de inzet bij een roulettespel functioneren de hersenen van iemand die gokverslaafd is normaal. Dit verandert als het roulettewiel gaat draaien; de cortex cingularis anterior (het gedeelte waar emotionele prikkels verwerkt worden) wordt aangesproken. Nutt: ‘Winnen en opnieuw inzetten zorgen allebei voor dezelfde reactie. En dat is het kernpunt wat betreft gokken: het gaat niet per se om winnen, maar ook om de deelname.’

In het experiment van Nutt neemt de patiënt plaats in een MRI-scanner met een roulettespel voor zijn neus. Aan de hand van de hersenactiviteit wordt gekeken welke gebieden van de hersenen op welke manier actief zijn. Nutt zegt dat een chemische oorzaak er waarschijnlijk voor zorgt dat bepaalde delen van de hersenen ‘op hol slaan’ als ze worden geprikkeld door de roulette.

Datum: 15/09/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...