De Amsterdamse burgemeester waarschuwt in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian voor de maatschappelijke gevolgen van drugscriminaliteit. Ze wil dat de internationale drugsregelgeving herzien wordt.

‘Nederland dreigt een narcostaat te worden als er geen fundamentele koerswijziging plaatsvindt’, schrijft ze. Daarnaast raakt volgens haar de ‘hoofdzakelijk vastgoed, zakelijke dienstverlening en horeca’ doordrongen van crimineel geld. Hierdoor takelen bepaalde buurten af en worden kwetsbare jongeren sneller de criminaliteit ingetrokken.

Gezondheid boven straf
Halsema, die sinds 2018 burgemeester van Amsterdam is, pleit al jaren voor de bestrijding van de drugshandel. Volgens haar heeft het Nederlandse drugsbeleid dat zich voornamelijk richt op veiligheid en gezondheid van gebruikers, jarenlang goed gewerkt. Ze wil het Nederlandse beleid niet strenger maken, maar juist het internationale beleid verrijken door ‘gezondheid en veiligheid te prioriteren boven straffen’. Volgens haar moeten de internationale afspraken over de aanpak van drugscriminaliteit worden herzien. Op 26 januari vindt een internationaal congres plaats met als onderwerp het Nederlandse drugsbeleid.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...