Hardlopen is als blowen, maar niet door endorfine

De zogenaamde ‘runners high’, die een hogere pijngrens een lager angstgevoel geeft, heeft hetzelfde effect op je hersenen als het roken van cannabis. Dat wisten we allang, maar de oorzaak blijkt anders te zijn dan we altijd dachten. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford.

Dat je een euforisch gevoel kunt krijgen na hardlopen, wisten we al langer. Alleen dachten we voorheen altijd dat dat kwam door het vrijkomen van bèta-endorfine, een stof die hetzelfde effect heeft als morfine . Dit nieuwe onderzoek toont echter aan dat die endorfines te groot zijn om door de bloed-hersenbarrière heen te breken.

Daarom onderzochten de wetenschappers andere stoffen. Muizen die vijf uur hadden gelopen, bleken een hogere dosis endocannabinoïden te bezitten, dat is een cannabisachtige stof die het lichaam zelf aanmaakt en die de neurotransmitter anandamide positief beïnvloedt. Anandamide speelt dan weer een grote rol bij pijn, depressie en geheugen. De muizen waren na het lopen een stuk minder gevoelig voor pijn en angst.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...