Helft van drugsverslaafden 50+

De helft van de drugsverslaafden in de Verenigde Staten blijkt vijftig jaar of ouder te zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit in New York. Verschillende onderzoekers namen een verandering  waar in de patronen van drugsgebruik.

Veel mensen hebben een heel ander stereotype voor ogen als ze denken aan verslaafden, zij denken vaak aan jongeren. Maar het tegendeel is inmiddels bewezen. Steeds meer ouderen werden opgenomen, stellen de onderzoekers.

Uit onderzoek blijkt dat in 1996 van de totale patiëntenpopulatie 7.8% van de gebruikers tussen de 50 en 59 jaar oud was. In 2012 was dit percentage gestegen tot 35.9%. Ook vonden er veranderingen plaats in de leeftijdscategorie van 60 tot 69. In dezelfde tijdsperiode groeide dit aantal gebruikers van 1.5% tot 12%. 

Ook daalde het drugsgebruik onder de jongeren. En er is nog een andere opvallende verandering: in dezelfde periode gebruikten steeds meer blanke ouderen boven de 60 jaar verschillende soorten drugs. Dat terwijl het gebruik onder de donkere ouderen afnam met 10.3%.

Dr Benjamin Han, een instructeur aan de NYU School of Medicine, vindt de stijgingen erg opvallend.
‘In die periode vond er een daling van 7.6% over de gehele patiëntenpopulatie plaats.’ Hij suggereert dat we worden geconfronteerd met een speciale ‘epidemie’  van overmatig drugsgebruik onder ouderen.  

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...