Hersenimplantaat kan anorexia behandelen

Anorexia kan mogelijk behandeld worden door middel van een ‘pacemaker’ in de hersenen. Dit ontdekte een neurochirurg van het John Radcliffe Hospital.

Door het invoegen van een kleine generator box, vergelijkbaar met een pacemaker, in de ribben en bedradingen in de hersenen kan anorexia mogelijk behandeld worden. De bedoeling van de pacemaker in de hersenen is om bij anorexiapatiënten storingen op te vangen in de nucleus accumbens, het deel in het brein waarmee je positieve belevingen ervaart. Deze storingen in de hersenen betekenen dat patiënten niet kunnen genieten tijdens het eten. De lading van de pacemaker kan de hersenen stimuleren om weer van het eten te houden. Het inbrengen van een hersenimplantaat wordt gezien als laatste redmiddel vanwege de grote risico’s van een hersenoperatie.

Volgens de neurochirurg reageert de patiënt positief op de implantaat. Ook uit onderzoek van het Toronto Western Hospital bleek dat de zes patiënten met een generator box optimistisch reageerden. De patiënten gaven aan dat de ingreep hun levens compleet omgooide en dat ze goed herstelden van hun eetstoornissen.

De behandeling kost 37.000 dollar en is bedoeld voor anorexiapatiënten waarbij alle andere behandelingen niet helpen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...