Hersenstichting wil legale verkoop lachgas stoppen

Lachgas moet weer onder de Geneesmiddelenwet vallen en mag niet meer legaal verkocht worden. Dat vindt De Hersenstichting. De gevolgen voor de volksgezondheid zouden anders ‘niet te overzien’ zijn.

‘Ballonnetjes’, zoals lachgas ook wel genoemd wordt, worden vaak gebruikt als partydrug. Ze kunnen erg gevaarlijk zijn: bij veelvuldig in- en uitademen bestaat het risico op zuurstoftekort in de hersenen. Daardoor kunnen mensen flauwvallen. Hoe vaker het wordt gebruikt, hoe groter de kans op klachten, aldus De Hersenstichting. In korte tijd veel lachgas gebruiken kan leiden tot blijvende schade aan spieren en conditie. Ook kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan.

Veel beschikbaar
‘De gemakkelijke beschikbaarheid wordt gezien als een belangrijke factor in de populariteit bij jongeren en draagt eraan bij dat jongeren lachgas als ‘normaal’ beschouwen,’ schrijft de stichting in een persbericht. Daarom moet het middel volgens hen weer onder de Geneesmiddelenwet vallen, en mag het niet meer legaal verkocht worden.

Revalidatieartsen waarschuwden eerder al voor de gevaren van extreem gebruik van lachgas. In de grote steden zien de revalidatieklinieken meer patiënten met verlammingsverschijnselen, bleek anderhalve week geleden uit cijfers die Nieuwsuur opvroeg. 

29/5/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...