Hier wordt de meeste alcohol geconsumeerd

In een nieuw rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) staan de concrete cijfers van het alcoholgebruik in verschillende landen. Opvallend is dat er in veel landen een stuk minder wordt gedronken ten opzichte van 2000. Echter in Litouwen, Letland en Polen is men in 13 jaar fors meer gaan drinken. Het gaat om pure alcohol.

  1. Litouwen spant de kroon. Hier wordt flink wat drank vergoten. In 2013 dronken inwoners vanaf 15 jaar 14 liter per jaar.
  2. Oostenrijk, Estland en Tsjechië volgen Litouwen op met elk 11 à 12 liter pure alcohol per inwoner per jaar.

  3. De derde plek wordt gedeeld door Hongarije, Rusland en Duitsland. Zij dronken gemiddeld 10 liter pure alcohol per jaar.

  4. Nederland, Verenigd Koninkrijk en België staan met 13 andere landen op een gedeelde 4e  plaats met gemiddeld 9 liter. Al drinken Belgen net iets meer per jaar dan Britten en Nederlanders

  5. Japanners, Grieken en Italianen drinken gemiddeld 6 à 8 liter per jaar.

  6. China, Mexico en Colombia consumeren niet meer dan 5 à 6 liter pure alcohol.

  7. In Costa Rica, India en Israël blijft men steevast onder de 3 liter

  8. Als laatste op de lijst staan Turkije en Indonesië. Hier wordt slechts 0 tot 1 liter gedronken. Dit is geen verrassende bevinding, aangezien in deze landen de Islam heel groot is.

In het rapport is niet alleen gekeken naar de cijfers, er is ook vastgesteld dat ‘gevaarlijk alcoholgebruik’ sterk toeneemt bij jongeren en vrouwen. Daarnaast blijkt dat de meerderheid van de alcohol door maar een deel van de bevolking gedronken wordt. In de grafiek is alleen gekeken naar alcohol die wettelijk gekocht werd. Illegale alcoholconsumptie en zelf gestookte alcohol - wat in sommige landen erg veel is - worden niet meegerekend.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...