Hoe herstellenden naar smoesjes zoeken

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat herstellenden in sociale situaties vaak het idee hebben dat ze ‘een goede reden’ moeten hebben voor het feit dat ze niet drinken.

Het onderzoek van de Universiteit van Arizona was wel erg klein, er werden 11 mensen die tussen de 1 en 19 jaar in herstel waren, geïnterviewd.

‘We ondervonden dat voormalig probleemdrinkers of verslaafden nog graag sociale activiteiten doen, waarbij drinken normaal is, maar dan zoeken naar manieren om hun niet-drinken te rechtvaardigen.’ Zo merkten de geïnterviewden dat ze de behoefte voelden om af te wegen hoeveel ze de ander wel of niet konden vertellen, en ze beoordeelden daarbij het risico gestigmatiseerd te worden.
Onderzoekster Lynsey Romo: ‘Sommigen hadden de neiging excuses te maken voor het feit dat ze niet drinken en gooiden het op gezondheidsproblemen. Anderen probeerden met humor van onderwerp te veranderen.’
Met name degenen die langer nuchter waren, waren meer open over hun alcoholische geschiedenis, vooral als ze het idee hadden anderen daarmee te kunnen helpen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...