Hoe om te gaan met....

Het is lastig te leven met een verslaafde, of dit nou je partner, ouder, kind of vriendin is. Verslaving werkt ook door op de omgeving van de verslaafde. Hoe ga je daarmee om?

Confronteer
Laat weten dat jíj je er van bewust bent dat er een probleem is. Ontkennen van het probleem is vaak onderdeel van de ziekte. Als de verslaafde er mee geconfronteerd wordt, al is het maar van buitenaf, dan wordt hij of zij zich hiervan misschien ook bewust.

Stel grenzen
Wees duidelijk welke consequenties er aan hangen als de grenzen worden overschreden, en houd je hier ook aan.

Verzacht de consequenties niet
Als je van iemand houdt, is het lastig je aan de harde consequenties te houden. Doe het wel, verzacht ze niet.

Laat je niet voor het karretje spannen
De verslaafde is zelf verantwoordelijk voor de gevolgen. Laat je niet verleiden diegene bijvoorbeeld ziek te melden bij zijn werkgever.

Zorg goed voor jezelf
Jij bent er ook nog, denk aan jezelf en je eigen behoeften

Stel een ultimatum
Hoe moeilijk ook, soms zal er een punt bereikt worden waarop het nodig is een ultimatum te stellen. En houd je er aan.

Steun iemand in zijn herstel
Terugval is helaas een onderdeel van de ziekte. Als jouw dierbare nuchter is maar in de verleiding komt, laat dan merken dat je hem of haar steunt. Zeg geen dingen als: ‘Ach jee, is het weer zover?’

 

Reageer reacties (1)

Esther(16. september 2015)

Ik was mezelf volledig kwijt geraakt... Nu sta ik zelf weer op de eerste plaats! Wekelijks bezoek ik mijn Al Anon groep... zonder deze groep, de 12 stappen en mijn twee boeken 'dag aan dag' en 'de moed om te veranderen' (die ik dagelijks lees)... was ik nooit zover gekomen!

LEES MEER...