Hulp-tv ter verantwoording geroepen

Tv-makers die zogeheten hulpprogramma’s maken over mensen met onder andere een verslaving of eetstoornis, moeten voortaan rekenschap afleggen over hun beroepsethiek. Dit is een gevolg van een wijzing in de Mediawet. De Tweede Kamer wil hiermee duidelijkere normen vastleggen voor hulp-tv.

De aanleiding van de wetswijziging is de groeiende kritiek op hulpprogramma’s. Een voorbeeld hiervan is Anorexia Eetclub van de omroep NTR. Hierin zouden mensen met anorexia nervosa worden geholpen met het ‘verslaan’ van hun eetstoornis. Beloofd werd dat deelnemers ‘beschermd zouden worden tegen onnodige emotionele belasting en nadelige gevolgen voor hun welzijn’. Deze belofte werd niet nagekomen, zo ontdekte dagblad NRC in 2019. De behandelingen van de patiënten bleken te zijn verstoord als gevolg van de tv-opnames. Ook werden privacygevoelige gegevens gedeeld.


In de Mediawet stond al vast dat tv-makers niet de wet mogen overtreden met hun programma’s. Daar komt binnenkort bij dat ze verantwoordelijk zijn voor het ethisch behandelen van kwetsbare mensen in hun producties.

 

16-11-2020

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...