Hulp voor verslaafde piloot

Er komt een nieuwe stichting waar piloten kunnen praten met psychologen over hun verslaving, dit zou zorgen voor meer openheid over een depressie of verslaving. De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is namens vijfduizend piloten hierover in gesprek gegaan met vliegmaatschappijen en de overheid.

 ‘Piloten kunnen zich aanmelden bij de stichting, maar ook familieleden en collega’s kunnen dit doen wanneer de situatie uit de hand dreigt te lopen. Door op deze manier hulp te zoeken worden piloten niet meer ontslagen en zijn ze gegarandeerd op baanbehoud bij hun terugkomst’ zegt de woordvoerder van VNV.

Het medische beroepsgeheim van een piloot zou moeten worden doorbroken, dat stelt een Franse onderzoek raad voor die de vliegramp van het toestel van Germanwings vorig jaar onderzocht. Daardoor ontstaat de angst om bij de openbaarmaking van hun verslaving hun baan te verliezen. Bij vraag naar verslavingen zullen piloten een sociaal wenselijk antwoord geven, in de hoop hun baan te behouden. ‘Meer controles op het gebruik van alcohol en drugs of op psychisch gebied hebben een averechts effect’, zegt Joost van Doesburg, manager public affairs bij de VNV.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...