Janis Joplin 45 jaar dood

Gisteren, op 4 oktober, was het 45 jaar geleden dat Janis Joplin dood werd gevonden na een overdosis drugs. Zij was daarmee het derde lid van de club van 27, bestaande uit artiesten die op 27-jarige leeftijd stierven ‘door hun losbandige levensstijl’.

Die zogenoemde losbandige levensstijl van Joplin resulteerde er in dat zij als tiener al speedfreak werd genoemd. Toen ze besefte dat ze een probleem had met alcohol en drugs, kickte ze af. Ze ging terug naar haar geboorteplaats Port Arthur en probeerde een studie, maar besteedde al snel weer meer tijd aan middelen dan aan studeren. In 1967 brak Joplin door op het Monterey International Pop Festival, maar in de succesvolle jaren die volgden ging het tussen Janis en de bandleden steeds minder goed, onder andere door de verslaving.
In 1969 stond ze op Woodstock, ze probeerde zich te bewijzen als vrouw in de muziekindustrie, maar gaf zich ook steeds meer over aan drank en drugs. Uiteindelijk werd haar heroïneverslaving haar fataal. Op 4 oktober 1970 stierf ze aan een overdosis, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het geen opzettelijk hoge dosis was.

Het ziet ernaar uit dat haar muziek nooit zal uitsterven. Ter nagedachtenis hierbij een van de mooiste nummers van Joplin.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...