Jong veel drinken verhoogt risico op agressieve prostaatkanker

Minstens zeven glazen alcohol per week drinken op de leeftijd van 15 tot 19 jaar, verhoogt 3,2 keer het risico op agressieve prostaatkanker later in het leven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Cancer Prevention Research.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder een groep mannen die in de periode 2007 tot 2018 in het Amerikaanse Durham Veterans Affairs Medical Center een prostaatbiopsie moesten ondergaan. Gekeken werd naar het alcoholgebruik van de patiënten tijdens hun hele leven. Daarbij werd uitgegaan van zelfgerapporteerd weekgebruik van alcohol gedurende alle tien de jaren, waarbij onderscheid werd gemaakt tussen geen gebruik, één tot zes glazen per week en zeven of meer glazen per week.

Uit het onderzoek bleek dat alcoholgebruik op het moment van de biopsie niet in verband gebracht kon worden met een hoger risico op prostaatkanker. Wel bleek dat mannen die tussen hun 15e en hun 19e meer dan zeven glazen per week dronken én mannen die gedurende hun hele leven veel dronken een grotere kans hadden op agressieve prostaatkanker.

Datum: 29/08/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...