Jongemannen grijpen vaker naar anabolen

Sporters gebruiken anabolen steroïden om hun prestaties te verbeteren, maar een aantal Brabantse jongemannen pakt het om een andere reden. Zij willen zonder te sporten een strak en gespierd lichaam krijgen. Verslavingsinstelling Novadic-Kentron merkt dat er op hangplekken steeds vaker restanten van het middel worden gevonden.

Volgens teamleider preventie Daniëlle van Paren van Novadic-Kentron zijn het vooral mannen tussen de 17 en 30 jaar die het middel gebruiken. ‘Ze willen een sixpack en kopen op internet, maar ook in sportscholen of fitnesscentra, spul om spiermassa op te bouwen’, vertelt Van Paren in het Brabants Dagblad.

In Helmond waren in de eerste helft van dit jaar al 32 meldingen over anabolengebruik. Ter vergelijking: in heel 2015 waren dat er 38. ‘De signalen waren daar zo heftig dat politie, GGD, jongerenwerk, gemeenten en Novadic-Kentron een campagne zijn gestart, waarin we jongeren willen voorlichten over de gevaren’, zegt Van Paren.

Anabolengebruik is niet zonder risico’s. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot hart-, lever- en potentieproblemen. Borstvorming bij mannen komt ook voor. De verslavingsinstelling zou dan ook graag zien dat er onderzoek komt naar anabolengebruik onder jongeren. Het is niet duidelijk of het middel verslavend is.

Datum: 31-10-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...