Kabinet wil designerdrugs én hun grondstoffen verbieden

Het kabinet ziet graag een verbod op bepaalde grondstoffen, waardoor hele groepen designerdrugs illegaal worden. Designerdrugs zijn drugs die in laboratoria gemaakt worden en de structuur ervan is nét niet illegaal. Ze werken ongeveer hetzelfde als bijvoorbeeld xtc.

Minister Grapperhaus (Ministerie van Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Blokhuis (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) willen de Opiumwet zo veranderen dat naast specifieke drugs, ook ‘stofgroepen’ illegaal worden. Als dat gebeurt, wordt in één keer een hele groep designerdrugs verboden, ongeacht de samenstelling. Volgens het kabinet heeft deze aanpak al succes in het buitenland. ‘De markt was ons te snel af’, zegt Blokhuis in De Telegraaf. ‘Zodra we er eentje op de lijst van verboden stoffen hadden gezet, werd de samenstelling ietsje veranderd en was het niet langer illegaal.’

Maatregelen

Blokhuis wil ook met diverse partijen overleggen hoe de stijging van drugsgebruik in het algemeen kan worden tegengegaan. Hij vindt het onwenselijk dat het gebruik nog altijd toeneemt en steeds meer wordt genormaliseerd. Ook gaat hij kijken hoe de preventie kan worden uitgebreid. Daarbij krijgt drugsgebruik op het werk extra aandacht. 

26/4/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...