De leeftijdgrens voor het kopen en drinken van alcohol in Nederland stijgt vanaf 1 januari van 16 naar 18 jaar. Dit geldt niet voor de jongeren in Katwijk. Zij kunnen op 16- en 17- jarige leeftijd gewoon blijven drinken.

Gemeente Katwijk gaat de leeftijdsgrens geleidelijk invoeren. 16- en 17- jarigen zullen voorlopig niet beboet worden, dat besloot de gemeenteraad deze week. Het kabinet gaf aan niet te gaan ingrijpen. Het is een lokale aangelegenheid, waar niet veel aan te doen is.
Door de leeftijdsgrens niet gelijk te verhogen, hoopt gemeente Katwijk hangjongeren en overlast tegen te gaan. Ook denken de gemeenteraadsleden dat ze zo het illegale aanbod dat zich mogelijk op deze groep jongeren gaat richten, tegengaan. Wij vatten het anders op. Het economische belang staat blijkbaar boven het gezondheidsbelang van jongeren.

Jongeren beginnen steeds vroeger met het drinken van alcohol en drinken steeds meer. Op jonge leeftijd alcohol drinken is een bedreiging voor de gezondheid. De hersenen zijn nog in de groei, waardoor er hersenschade kan ontstaan. Daarnaast heeft een jonge drinker 4 tot 6 keer meer kans om later verslaafd te raken. Het kabinet vond het tijd om de norm over jongeren en alcohol te wijzigen, en daarom de leeftijdsgrens naar 18 jaar te verhogen. Nnnnnnnnnnnnnnnnniet in Katwijk dus.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...